top of page
Sök

Klinisk fysiologi och forskning i framkant – möt specialistläkaren Joakim Norderfeldt

Som specialistläkare i klinisk fysiologi på Acudoc lutar sig Joakim Norderfeldt mot den evidens som finns inom hjärt-, kärl- och lungdiagnostik, med målet att göra en så korrekt bedömning som möjligt av patienternas tillstånd. I rollen som forskare och doktorand på Karolinska Institutet är hans uppgift att se nya samband och lägga fram vetenskapliga belägg.

– De två rollerna föder varandra. Den kunskap och de nya rön jag hämtar ur forskningen tar jag med mig och kan implementera i mitt arbete på Acudoc, säger han.


En manlig läkare i vit läkarrock vid datorn.
Joakim Norderfeldt, specialistläkare i klinisk fysiologi på Acudoc
Berätta om ditt arbete, hur ser en vanlig vecka ut?

– Jag är forskningsledig på torsdagar. I min kliniska vardag på Acudoc tar jag del av undersökningar som våra biomedicinska analytiker, BMA, har gjort. Det händer att jag är involverad i insamlingen av information och har patientkontakt, antingen för att komplettera bilder som inte tillräckligt tydligt visar det vi vill veta, alternativt för att få mer information mellan de sparade looparna som samlats in i korta intervall. Patientkontakten är något jag verkligen uppskattar, ofta får jag höra delar av fantastiska livsberättelser på kort tid.


Vad händer efter undersökningarna och insamlandet av information?

– Då läser jag och tolkar remisser och insamlade bilder utifrån den frågeställning som finns, med hänsyn till om det är något specifikt remittenten undrar över – som blåsljud på hjärtat eller om patienten har svimmat. Jag är noga med att först titta på undersökningen och skaffa mig en egen uppfattning innan jag läser informationen i remissen för att undvika att låta bakgrundsinformationen styra mig i min granskning.

 

Vilka är de vanligaste undersökningarna du analyserar och diagnosticerar?

– Det vanligaste är ekokardiografi, det vill säga ultraljud av hjärtat. Fysiologisk diagnostik som denna utförs i allt större utsträckning, vilket är bra. Ju fler farliga tillstånd vi kan upptäcka i tid, desto bättre. Därutöver är det mycket ultraljud av kärl samt lungfunktionsundersökningar. På mottagningen gör vi även arbetsprov, långtids-EKG, stress-ekokardiografi och flera andra undersökningar och utredningar.

 

Vad är viktigast för dig i kontakten med remittenter?

– Tydlighet och tillgänglighet. Acudoc vill vara en tillgänglig klinik, där varje remiss vi får ska ge mervärde tillbaka. I mina svar ingår undervisning, jag ser mina skriftliga svar som ett sätt att hjälpa remittenterna att förstå vad de läser och få ut så mycket av svaret som möjligt, både vad gäller den aktuella patientens undersökning men också inför framtiden. Jag har stor respekt för hur mycket information som kollegorna i primärvården måste hålla uppdaterad och ju mer av mina svar som de får ut något av, desto fler farliga tillstånd kommer att fångas upp i rätt tid och hanteras korrekt. Det kommer i förlängningen också leda till bättre remisser, vilket också gör mitt jobb både roligare och lättare.  Längst ner i varje remissvar uppmanar vi remittenten att höra av sig vid behov, det är något vi verkligen välkomnar.

 

Vad skulle du vilja säga till specialistläkare och överläkare inom klinisk fysiologi som är intresserade av att jobba på Acudoc?

– Jag har jobbat här i sex månader och trivs väldigt bra. Det är ett flexibelt jobb med ett omväxlande patientklientel, där man aldrig stagnerar utan hela tiden lär sig nya saker. I varje led finns en yrkesstolthet och en gemensam strävan att ständigt utvecklas.

Comments


bottom of page